Deep Purple - Machine Head

June 01, 2020 - 1915 views

   

   Δεκέμβριος του 1971: Τα μέλη της θρυλικής Βρετανικής μπάντας Deep Purple έχουν εγκατασταθεί στο Montreux της Ελβετίας, πλάι στη λίμνη της Γενεύης. Στο ειδυλλιακό, ελβετικό αυτό τοπίο στις ρίζες των Άλπεων, οι Roger Glover, Ritchie Blackmore, Ian Paice, Ian Gillan και Jon Lord ετοιμάζονταν να μεγαλουργήσουν ξανά. Ήταν η περίοδος που οι πιο σκληροί ήχοι είχαν κατακλύσει την Βρετανία, με αιχμή του δόρατος τους Led Zeppelin και Black Sabbath. Ένα παλιό ξενοδοχείο βικτωριανής αρχιτεκτονικής θα στέγαζε τις ιδέες τους και το φορητό studio των Rolling Stones που κουβάλησαν μαζί τους στην Ελβετία θα έδινε σάρκα και οστά στην μουσική τους ιδιοφυΐα.

   25 Μαρτίου 1972: Είναι η χρονιά κατά την οποία οι Deep Purple, κυκλοφορούν τελικά το έκτο τους στούντιο άλμπουμ "Machine Head". Κατά πολλούς την κορυφαία hard rock/heavy metal κυκλοφορία της χρονιάς εκείνης, κοντράροντας μόνο το "Black Sabbath Vol 4" εκμεταλλευόμενοι άλλωστε τη δισκογραφική απουσία των Led Zeppelin. Με τραγούδια όπως τα "Highway Star" (υπεύθυνο για αμέτρητες παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας), "Pictures Of Home", "Smoke On The Water" (κάθε υποψήφιος κιθαρίστας έχει δοκιμάσει τα δάκτυλα του στο πασίγνωστο riff), "Lazy" (η δαιμονισμένη κιθάρα του Richie Blackmore, σε απίστευτη αρμονία με τη φωνή του Ian Gillan και τα πλήκτρα του John Lord) και "Space Truckin", το "Machine Head" αποτελεί δίσκο ορόσημο, με την μεγαλύτερη επιρροή στη σκηνή του heavy metal κατά τη δεκαετία του 1970.

   Για το ίδιο το συγκρότημα, είναι ο πιο επιτυχημένος τους δίσκος από πλευρά πωλήσεων, σκαρφαλώνοντας στην κορυφή του πίνακα επιτυχιών, σε πολλές χώρες. No 1 στη Μεγάλη Βρετανία την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας, ενώ διατηρήθηκε στο top 40 για 20 εβδομάδες. Στην Αμερική, έφθασε μέχρι το Νο 8, τον Αύγουστο του 1973, ενώ διατηρήθηκε στο Billboard 200 για 118 εβδομάδες.

   Smoke On The Water: To σήμα κατατεθέν του δίσκου, "μητέρα όλων των κιθαριστικών riff", το κομμάτι που κάθε πιτσιρικάς που πιάνει κιθάρα στα χέρια του προσπαθεί να παίξει. Ένας ύμνος της rock, ο οποίος κρύβει και μια τρελή ιστορία από πίσω του, από αυτές που δίνουν μυθικές διαστάσεις σε ένα συγκρότημα και μεγαλώνουν τον θρύλο του. Στο καζίνο των εγκαταστάσεων που είχαν καταλύσει οι Deep Purple και το είχαν μετατρέψει σε studio, έδινε συναυλία ο Frank Zappa με τους The Mothers Of Invention. Οι Purple πήγαν στο live για να ακούσουν τον Zappa, μέχρι που ξέσπασε φωτιά από έναν οπαδό του που έριξε στην οροφή με ένα πιστόλι φωτοβολίδας. Η πυρκαγιά καθρεφτιζόταν στα νερά της λίμνης της Γενεύης. Το φαντασμαγορικό σκηνικό ενέπνευσε τον τίτλο, με νονό τον Glover, ενώ τους στίχους έγραψε στο άψε σβήσε ο Gillan. Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε ένας από τους ύμνους της rock!

   Στις ηχογραφήσεις που έλαβαν χώρα στην Ελβετία τον Δεκέμβριο του 71, οι Deep Purple ηχογράφησαν επίσης και το "When A Blind Man Cries", μια από τις ωραιότερες rock μπαλάντες, ιδιαιτέρως αγαπητό στο Ελληνικό κοινό και μόνιμα σχεδόν στις playlist εδώ στο Radio Days. To κομμάτι τελικά δεν κυκλοφόρησε με το "Machine Head", διότι δεν άρεσαν στον Blackmore, τέτοιου είδους κομμάτια.

   Ανέβηκε στα ράφια σαν B-Side του single "Never Before" μια εβδομάδα πριν την κυκλοφορία του album. Αυτός είναι λοιπόν ο "Machine Head". Ένας δίσκος ανθεκτικός στο πέρασμα των χρόνων, που λάμπει δίπλα στους ροκ θησαυρούς της δεκαετίας του ’70. Ένας επιπλέον λόγος που οι Deep Purple έχουν περάσει ήδη στην αιωνιότητα!!!

Comments(0)

Log in to comment