Irene Cara - Fame

July 22, 2022 - 809 views
Το Fame (στον πυρετό της δόξας) είναι μια ταινία του 1980, σχετικά με σπουδαστές στο Fiorello LaGuardia High, γνωστό και ως High School ερμηνευτικών τεχνών της Νέας Υόρκης. Είναι ένα υπαρκτό σχολείο του οποίου, απόφοιτοι υπήρξαν μεγάλα ονόματα της 7ης τέχνης και της μουσικής όπως οι Robert De Niro, Jennifer Aniston, Liza Minnelli και Nicki Minaj. Το σενάριο δεν αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα, και ακολουθεί μερικούς από τους μαθητές που φιλοδοξούν να γίνουν σταρ. Η Irene Cara έπαιξε το ρόλο της Coco Hernandez στην ταινία και τραγούδησε το τραγούδι των τίτλων. Ήταν μάλιστας το ντεμπούτο σινγκλ της ως καλλιτέχνης. 

Η ταινία λοιπόν ακολουθεί τις περιπέτειες, τους φόβους και τις ελπίδες τεσσάρων σπουδαστών της Σχολής. Πρόκειται για την Κοκό Χερνάντεζ, μια κυνική κοπέλα, την Ντόρις Φίσερ, που ελπίζει ότι θα μπορέσει κάποια στιγμή να ξεπεράσει τη δειλία και την αμηχανία που τη διακρίνουν, τον ευαίσθητο Μοντγκόμερι Μακ Νιλ και τον απότομο και γεμάτο ένταση και πάθος Ραούλ Γκαρσία. Στη σχολή τελειοποιούν τα ταλέντα τους και μαθαίνουν πολλά για τη ζωή. Στόχος και των τεσσάρων είναι ένας: η επιτυχία που θα τους δώσει τη δόξα που ονειρεύονται….

Το "Fame" κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού (Best Original Song), όσκαρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας (best Female Pop Vocal Performance) και το Βραβείο Χρυσής Σφαίρας (Golden Globe Award) για το έτος 1980. Το καλοκαίρι του 1982, το τραγούδι επανακυκλοφόρησε μετά την επιτυχία της αντίστοιχης τηλεοπτικής σειράς. Ανέβηκε για τρείς εβδομάδες στην κορυφή των UK Singles Charts και έγινε το δεύτερο σε πωλήσεις single  στην Μεγάλη Βρετανία για εκείνη τη χρονιά. Το 2004, κατατάχτηκε στο νούμερο 51, στην έρευνα "100 Years...100 Songs" της AFI (Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου) με τα κορυφαία τραγούδια στην ιστορία του αμερικάνικου κινηματογράφου. Το 1983, η Irene Cara κέρδισε ξανά το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού μαζί με τους Giorgio Moroder και Keith Forsey για ένα τραγούδι που έγραψε και ερμήνευσε η ίδια. Το "Flashdance... What a Feeling", για το οποίο θα αναφερθούμε σε άλλο μας άρθρο.Ένα πολύ χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του τραγουδιού, είναι τα φωνητικά που ακολουθούν τη λέξη "remember" μετά τη γραμμή "baby, remember my name". Είναι η φωνή του Luther Vandross μαζί με τις τραγουδίστριες Vivian Cherry και Vicki Sue Robinson. Ο Luther Vandross δεν είχε ακόμη ξεκινήσει την επιτυχημένη του καριέρα ως σόλο καλλιτέχνης, αλλά ήταν ένας περιζήτητος εφεδρικός (backup) τραγουδιστής.

Στη διάρκεια των ετών πολλοί καλλιτέχνες διασκεύασαν το "
Fame". Η ταινία υπήρξε ο λόγος, που ώθησε πολλά νέα παιδιά να μάθουν χορό τη δεκαετία του '80. Remake της ταινίας προβλήθηκε το 2009, με την Naturi Naughton στον κεντρικό ρόλο αλλά και στην ερμηνεία του τραγουδιού, φτάνοντας μέχρι το Νο. 33 στο chart της Αγγλίας. Τόσο η ταινία Fame, όσο και το soundtrack με τα 9 τραγούδια διατηρούν ακόμη εκείνη τη ζωντάνια, το πάθος και τη σπίθα 42 χρόνια μετά την πρώτη προβολή. Όπως τότε, που η ταινία έγινε το απόλυτο φαινόμενο της pop κουλτούρας. Το μαγικό ταξίδι με τις αξέχαστες ταινίες με τα μοναδικά 
soundtracks που στιγμάτισαν την δεκαετία του 1980, μόλις είχε ξακινήσει. Και εμείς θα είμαστε εδώ, να σας θυμήσουμε όλες αυτές τις στιγμές. Ταινία προς ταινία, τραγούδι προς τραγούδι!

Comments(0)

Log in to comment